Το Μέγαρο για τον Ποντιακό Ελληνισμό – Συνέντευξή μου στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Το Μέγαρο για τον Ποντιακό Ελληνισμό – Συνέντευξή μου στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 990 560 Γιάννης Κωνσταντάτος

Το Μέγαρο για τον Ποντιακό Ελληνισμό – Συνέντευξή μου στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Η περιοχή του Ελληνικού έχει ένα πλούσιο και ιδιαίτερο παρελθόν

Σε αυτή βρήκαν καταφύγιο εκατοντάδες πρόσφυγες από τα Σούρμενα του Πόντου με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το 1925 ο μέχρι πρότινος άγονος και άνυδρος χώρος του Ελληνικού αποκτά ζωή και στην πορεία περιοχή παίρνει το όνομα της πατρίδας του ξεριζωμένων. Το 1936 βιώνουν ακόμα ένα διωγμό, αυτή τη φορά από το καθεστώς Μεταξά, προκειμένου να γίνει ο πρώτος αεροδιάδρομος στο Ελληνικό. Το 1940 βρέθηκαν για τρίτη φορά να είναι θύματα ενός πολέμου όπου οι βομβαρδισμοί των Συμμάχων και των Γερμανών είχαν ως αποτέλεσμα πάρα πολλοί να σκοτωθούν και να εκκενώσουν ξανά την ευρύτερη περιοχή του τότε Χασανίου και Κομνηνών. Τα επόμενα 75 χρόνια και παράλληλα με τη λειτουργία του αεροδρομίου, τόσο Δήμος Ελληνικού όσο και Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων είχαν τις εγκαταστάσεις τους εντός του χώρου του αεροδρομίου, εγκαταστάσεις τις οποίες παρέδωσαν σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση προκειμένου να πραγματοποιήσει το μεγάλο έργο της επένδυσης του Ελληνικού.

Επιστροφή στην ιστορική κοιτίδα

“Τότε δήλωσα ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν τόσο ο Δήμος όσο και οι Πόντοι να μην επιστρέψουν ξανά στην ιστορική τους κοιτίδα, αυτή τη φορά στα κοινωφελή οικόπεδα που θα έδινε ο επενδυτής στο ελληνικό δημόσιο προκειμένου να φτιάξουμε το Δημαρχείο μας, το εργοτάξιο μας, τις αθλητικές – πολιτιστικές μας εγκαταστάσεις και φυσικά το πιο σημαντικό από όλα, το κτίριο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, αυτό που στεγαζόταν μέσα στο αεροδρόμιο και το οποίο δυστυχώς κατεδαφίστηκε για να γίνει η επένδυση”, λέει στο “Βήμα” ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, κ. Γιάννης Κωνσταντάτος.

Με τη σύμφωνη, λοιπόν, γνώμη των επενδυτών και της κυβέρνησης, αυτό πλέον είναι γεγονός, και σε οικόπεδο που παραχωρεί η κυβέρνηση και δαπάνη εξολοκλήρου του Σπύρου Λάτση θα χτιστεί ξανά κτίριο που θα στεγάσει, τα όνειρα, τις ελπίδες και τον πανάρχαιο πολιτισμό των Ποντίων, πηγαίνοντας το όμως ένα βήμα παρακάτω. “Βάζοντάς το πλέον σε ένα παγκόσμιο επίπεδο, διότι μετά από συναντήσεις που είχαμε με τον Λου Ραπτάκη που είναι ο πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Εκλεγμένων Ελλήνων και πολλά ποντιακά σωματεία στην Αμερική, ,στον Καναδά, στην Αυστραλία και στο Εσεντουκί, με το οποίο είμαστε αδελφοποιημένοι στη Ρωσία, αποφασίστηκε ότι αυτό το κέντρο δεν θα είναι μόνο η στέγη της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, μιας Ένωσης που πραγματοποιεί το ταφικό έθιμο, το ποντιακό πανουήρ, με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου κάθε χρόνο, του Θωμά μετά την Ανάσταση, αλλά θα είναι ο συνδετικός κρίκος για όλο τον ποντιακό Ελληνισμό, για όλα τα ποντιακά σωματεία, για όλη την ομογένεια” εξηγεί ο κύριος Κωνσταντάτος.

Παρουσίαση του Σχεδίου Ανέγερσης

Σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 11 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί το σχέδιο ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων. Του κτιρίου στο οποίο θα χτυπάει η καρδιά του ποντιακού Ελληνισμού, “παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, Υπουργών, Βουλευτών, Δημάρχων αλλά και επτά εκλεγμένων Ελλήνων σε ξένα κοινοβούλια, θα παρουσιάσουμε το σχέδιο ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μεγάλη καταστροφή της Σμύρνης, τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Ιωνίας. Επίσης, συμπληρώνονται 100 χρόνια από όταν οι πρώτοι Πόντοι, από την πόλη των Σουρμένων, που βρισκόταν λίγο έξω από την Τραπεζούντα, και την πόλη της Αργυρούπολης, κυνηγημένοι, μεταφέροντας μόνο των πόνο και τις ιερές τους εικόνες, αλλά και τις αναμνήσεις και τον πόθο να κρατήσουν ζωντανή την  ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου, κατέφυγαν στο πρώην Αεροδρόμιο. όπου σε αυτή την τότε άνυδρη, άγονη και ξερή γη, φύτεψαν ξανά το σπόρο της Ελπίδας για το αύριο και για το μέλλον και δημιούργησαν τις σύγχρονες πόλεις του Ελληνικού – Αργυρούπολης”, αναφέρει ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης.

Έντονο το Ποντιακό Στοιχείο

Το κτίριο του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων θα  κατασκευαστή εντός του χώρου του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού και το σχέδιο της κατασκευής έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Doxiadis Assossiates.

‘”Oπως βλέπουμε και στις μακέτες, πρόκειται για ένα κτίριο με έντονο το στοιχείο του Πόντου (το κυκλικό του κτιρίου παραπέμπει στον πυρρίχιο χορό). Αρχικά εκεί θα στεγαστούν η διοίκηση της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, το Μουσείο της, η Βιβλιοθήκη, ενώ θα υπάρχει και χώρος μελετών, ο οποίος με τις νέες τεχνολογίες θα συνδέεται με όλα τα ξένα Πανεπιστήμια και όλα τα Ποντιακά Σωματεία.

“Το Μέγαρο αυτό δεν θα είναι ένα απλό κτίριο. Θα είναι ένα μνημείο για τον Ποντιακό Πολιτισμό αλλά ταυτόχρονα και ένα μνημείο για τον Οικουμενικό Ελληνισμό”, καταλήγει ο κυρίως Κωνσταντάτος.

Η Εκδήλωση

Η επίσημη παρουσίαση του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων θα γίνει παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την ερχόμενη Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022 στις 18:30, στο Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο “Μίκης Θεοδωράκης” (Λεωφόρος Κύπρου 68, Αργυρούπολη).

Η εκδήλωση θα ανοίξει με ένα βίντεο με φωτογραφικό υλικό από τη Γενοκτονία και εν συνεχεία με το πώς ήταν το αεροδρόμιο το 1922, οπότε και ήρθαν οι πρώτοι Πόντοι και Θράκες πρόσφυγες, μετά πρώτα παραπήγματα, την πρώτη εκκλησία, τα πρώτα σπίτια, την εξέλιξη μετά του αεροδρομίου, τους βομβαρδισμούς που τα ισοπέδωσαν ξανά και την εξέλιξη πως έφτασε σήμερα εδώ. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί και ομιλίες, ενώ στο τέλος οι παρευρισκόμενοι θα γευτούν παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα.