Σας ευχαριστώ Έλληνες της Αιγύπτου!

Σας ευχαριστώ Έλληνες της Αιγύπτου! 990 560 Γιάννης Κωνσταντάτος

Σας ευχαριστώ Έλληνες της Αιγύπτου!

Την τρίτη και τελευταία ημέρα της επίσκεψής μας στο Κάϊρο, είχαμε την συγκλονιστική εμπειρία να επισκεφθούμε την Ροτόντα της Ανατολής, την Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου όπου έζησε και μαρτύρησε ο Άγιος Γεώργιος ενώ και η Παναγία βρέθηκε στον ίδιο χώρο τα πρώτα δύο χρόνια του Χριστού και δίπλα βρίσκεται και το Ελληνικό Νεκροταφείο.

Το προηγούμενο βράδυ, μας δεξιώθηκε το Κέντρο Ελλήνων του Καΐρου, όπου μας τίμησε με αναμνηστικές πλακέτες καθώς και ο Ναυτικός Όμιλος Ελλήνων του Καΐρου δίπλα στο Νείλο με τον πρόεδρο και το ΔΣ.
Η εμπειρία και η συγκίνηση ήταν μεγάλη, οι στιγμές που ζήσαμε μοναδικές. Και θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στη Ροτόντα της Ανατολής, την Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου, διότι χάρη στο Μέγα Ευεργέτη κ. Θανάση Μαρτίνο ουσιαστικά ο Ναός βγήκε μέσα από τα νερά και τη λάσπη και απέκτησε ξανά την αίγλη και τη ζωντάνια που του αξίζει στην ιστορία του και τη μακρόχρονη προσφορά του.

Κλείνοντας, αυτό το οδοιπορικό μας στην Αίγυπτο και της επαφής που είχαμε με τον Ελληνισμό εδώ, θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ο Ελλαδικός χώρος.

Η Ελλάδα είναι η Αλεξάνδρεια, η Κωνσταντινούπολη, η Κύπρος, η Οδησσός, η Κάτω Ιταλία… η Ελλάδα είναι παντού όπου έζησαν και ζουν Έλληνες.Είναι ιερό χρέος μας να αντιληφθούμε όλοι ότι αυτή η Ελλάδα δεν μπορεί να σβήσει, πρέπει να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας και της παρακαταθήκης τους, και όχι «νάνοι».Είμαι πολύ περήφανος που ως Δήμαρχος πρόσφερα τη δυνατότητα στον ΕΝΟΑ να συνεχίσει τη μακρόχρονη παρουσία του μέσα από τη φιλόξενη και καρποφόρα γη του Ελληνικού.

Θα ακολουθήσει μεγάλη εκδήλωση παρουσία και του Πατριάρχη στη δική μας πόλη και θα ανταποδώσουμε τη φιλοξενία και τις τιμές.
Ο δε Αστέρας Μεγαλοσταύρου τάγματος του Αγίου Μάρκου που μου αποδόθηκε από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, τη μέγιστη τιμή που έχουν λίγοι λάβει όπως ενημερώθηκα, θα είναι εφεξής από τις κορυφαίες στιγμές στη ζωή και τη διαδρομή μου.