“Ένα μνημείο για τον οικουμενικό Ελληνισμό” – Συνέντευξή μου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

“Ένα μνημείο για τον οικουμενικό Ελληνισμό” – Συνέντευξή μου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 990 560 Γιάννης Κωνσταντάτος

“Ένα μνημείο για τον οικουμενικό Ελληνισμό” – Συνέντευξή μου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Συνέντευξή μου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ για το σχέδιο ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Για την επίσημη παρουσίαση του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού μιλά στα NEA ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Ιωάννης Κωνσταντάτος, σχολιάζοντας ταυτόχρονα την πολλαπλάσια αξία της επένδυσης στο Ελληνικό τόσο για την ευρύτερη περιοχή όσο και για την ίδια την οικονομία της χώρας.

Στις 11 Ιανουαρίου, ενώπιον εκλεκτών καλεσμένων, παρουσιάζεται επίσημα το σχέδιο ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Ποιος ο συμβολισμός αυτού του έργου;

Στις 11 Ιανουαρίου του 22 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Ιωνίας και 100 χρόνια από όταν οι πρώτοι Πόντοι από την πόλη των Σουρμένων, κυνηγημένοι, μεταφέροντας μόνο τον πόνο τους, τις ιερές τους εικόνες, τις αναμνήσεις και τον πόθο να κρατήσουν ζωντανή την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου, κατέφυγαν στο πρώην αεροδρόμιο και φύτεψαν ξανά σε αυτή την τότε άνυδρη γη τον σπόρο της ελπίδας δημιουργώντας τις σύγχρονες πόλεις Ελληνικού και Αργυρούπολης. Από τον χώρο αυτόν εκδιώχθηκαν το 1936 και το 1940. Τα επόμενα 75 χρόνια, τόσο ο Δήμος Ελληνικού όσο και η ένωση Ποντίων Σουρμένων είχαν εντός του αεροδρομίου τις εγκαταστάσεις τους, τις οποίες παραδώσαμε προκειμένου να πραγματοποιηθεί το μεγάλο έργο της επένδυσης του Ελληνικού. Τότε δήλωσα ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν τόσο ο δήμος όσο και οι Πόντιοι να μην επιστρέψουν ξανά στην ιστορική τους κοιτίδα. Με τη σύμφωνη γνώμη των επενδυτών και της κυβέρνησης αυτό πλέον είναι γεγονός. Με δαπάνες εξ ολοκλήρου του Δρ Σπύρου Λάτση θα χτιστεί ξανά το κτίριο που θα στεγάσει τα όνειρα, τις ελπίδες και τον πανάρχαιο πολιτισμό των Ποντίων. Το Μέγαρο αυτό δεν θα είναι ένα απλό κτίριο αλλά ένα μνημείο για τον ποντιακό πολιτισμό, όπως θα διαπιστώσετε από το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε. Ένα μνημείο για τον οικουμενικό Ελληνισμό.

Πρόσφατα άνοιξε για το κοινό το experience Park στο Ελληνικό με δραστηριότητες για όλη την οικογένεια. Πόσο αλλάζει την περιοχή κάθε νέο έργο που ολοκληρώνεται στο Ελληνικό και τι σημαίνει για την καθημερινότητα των δημοτών αλλά και για την τοπική οικονομία;

Tο experience Park μας εξέπληξε για την ταχύτητα υλοποίησης του και για την ομορφιά του την οποία απολαύσουν δωρεάν χιλιάδες επισκέπτες. Αποτελεί δικαίωση για εμάς που πολεμούσαμε τις δυνάμεις της μιζέριας, της οπισθοδρόμησης και της αντίδρασης που ήθελαν το Ελληνικό προσφυγικό καταυλισμό και δήλωναν ψευδώς ότι όταν γίνει το πάρκο θα είναι ένα κλειστό ιδιωτικό club. Διαψεύστηκαν, το πάρκο άνοιξε, είναι δημόσιο. Είναι ένα ανοιχτό πάρκο για όλο το λαό της Αττικής και όχι μόνο, προσδίδοντας μεγάλη αξία στην περιοχή μας. Κάθε κτίριο που ολοκληρώνεται δημόσιο ή ιδιωτικό, δίνει άλλη διάσταση στη γεωγραφική θέση του δήμου μας και βάζει το Ελληνικό όχι μόνο στο επίκεντρο της καρδιάς των επενδύσεων της χώρας αλλά και του τουριστικού χάρτη, αξιοποιώντας και την παραλία του Αγίου Κοσμά που τα επόμενα χρόνια θα είναι στις κορυφαίες, όχι απλά της Αττικής, αλλά της Μεσογείου.

Είδαμε – Ειδικά το καλοκαίρι του 2021, το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής και στην Ελλάδα. Ως πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) τι μαθήματα πήρατε και πως προετοιμάζεστε για τον χειμώνα και την επομένη αντιπυρική περίοδο;

H αντιπυρική περίοδος έκλεισε με επιτυχία αφού Υμηττός, τη ώρα που όλη η  Ελλάδα καιγόταν, έμεινε ανέπαφος, μολονότι στο παρελθόν έχει καεί πολλές φορές και πάντα κινδυνεύει και για αυτό οι 11 Δήμου που αποτελούμε την “οικογένεια” του θεωρούμε καθήκον μας να τον προστατεύσουμε. Για αυτό λειτουργεί ο ΣΠΑΥ. Εμείς πετύχαμε με τους εθελοντές μας, με την οργάνωση του κάθε Δήμου και μέσα από το κέντρο ελέγχου του ΣΠΑΥ να είμαστε 24 ώρες στον Υμηττό και τις 20 φωτιές που ξέσπασαν, με άμεση παρέμβαση μας, να τις κατασβέσουμε. Το μάθημα που πήρα είναι ότι δεν είναι δεδομένο ότι θα αποτρέψουμε μία μεγάλη φωτιά, μπορούμε όμως να την περιορίσουμε και να την ελέγξουμε όταν έχουμε δυναμική ανθρώπινη παρουσία, οργάνωση και μεθοδικότητα στο βουνό με τεχνολογική υποστήριξη από τα κέντρα ελέγχου των εθελοντών, τους 1500 άγρυπνους φρουρούς του Υμηττού. Για αυτό έχουμε καταθέσει το πρόγραμμα “Τρίτσης”, μία ευρεία πλατφόρμα προτάσεων που περιμένουμε να χρηματοδοτηθεί προκειμένου να τρέξει η υλοποίησή τους.

Από την εικοσαετή ενασχόληση σας με τα κοινά, ποια είναι εκείνη η αλλαγή που φέρει την υπογραφή σας και για την οποία νιώθετε μεγαλύτερη περηφάνια;

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά σημαντικά έργα που έγιναν και άλλαξαν την ποιότητα και την καθημερινότητα των πολιτών, όπως είναι η Δημοτική Συγκοινωνία, τα νέα ΚΑΠΗ, τα Οικογενειακά Πάρκα, αλλά θα επιτρέψετε να ξεχωρίσω την επένδυση στο Ελληνικό, ένα έργο για το οποίο δώσαμε μία μάχη μοναχική, για πολλά χρόνια. Εξασφαλίσαμε ως τοπική αυτοδιοίκηση την πορεία του έργου που αποτελεί τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης και την επέκταση της σημερινής πόλης του Ελληνικού, επανασυνδέοντας το Άνω με το Κάτω Ελληνικό. Και, βεβαίως, κορυφαίο αυτοδιοικητικό γεγονός και κορυφαίο έργο της ζωής μου – δεν ξέρω θα  μπορέσω να κάνω κάτι στο μέλλον που θα το ξεπεράσει – είναι το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων που θα αποτελέσει τον ομφάλιο λώρο για τον οικουμενικό Ελληνισμό με τη μητέρα Ελλάδα.