Η Αλεξάνδρεια αγκάλιασε το Ελληνικό Αργυρούπολη – Μέγιστη τιμή του Πατριάρχη στον Δήμο μας!

Η Αλεξάνδρεια αγκάλιασε το Ελληνικό Αργυρούπολη – Μέγιστη τιμή του Πατριάρχη στον Δήμο μας! 990 560 Γιάννης Κωνσταντάτος

Η Αλεξάνδρεια αγκάλιασε το Ελληνικό Αργυρούπολη – Μέγιστη τιμή του Πατριάρχη στον Δήμο μας!

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης είχαμε την τιμή σήμερα, πρώτη ημέρα του ταξιδιού μας στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στο Κάϊρο και την Αλεξάνδρεια να μας υποδεχτεί ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδωρος Β’ μαζί με εκπροσώπους του Ελληνισμού, των σωματείων και των φορέων της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου στην έδρα του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια όπου βρεθήκαμε μετά από πρόσκληση τους.

Η υπογραφή μνημονίου με τον Πατριάρχη, τον Δήμο μας και τον  Ελληνικό Όμιλο Αιγυπτιωτών (ΕΝΟΑ) έφερε πιο κοντά τον προσφυγικό Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης με ένα από τα πιο ωραία κομμάτια του Ελληνισμού, αυτό της Αιγύπτου. Ευχαριστώ ολόψυχα το ΔΣ του ΕΝΟΑ και προσωπικά τον πρόεδρο του Ρότζερ Γκατ για την άψογη φιλοξενία.

Ο Όμιλος Αιγυπτιωτών που έχει αναδείξει σπουδαίους αθλητές και Ολυμπιονίκες θα στεγάζεται πλέον σε εγκαταστάσεις που θα του παραχωρήσει ο Δήμος, με την ευλογία του Πατριάρχη. Η συνεργασία αυτή που ξεκινά, ανοίγει νέους ορίζοντες για τον αθλητισμό της πόλης μας και ειδικά για τα ναυτικά αθλήματα που τόσο έχουμε στερηθεί.

Για τη δυνατότητα που έδωσα ως Δήμαρχος, προσωπικά, στους Αιγυπτιώτες που δίνουν μάχη επιβίωσης, η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα μου απένειμε τον Αστέρα Μεγαλοσταύρου Τάγματος του Αγίου Μάρκου, που είναι η μέγιστη τιμή διάκρισης του Πατριαρχείου. Το γεγονός αυτό είναι μια κορυφαία στιγμή στην ζωή μου.

Νωρίτερα ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις της κοινότητας των Ελλήνων, στα λίγα παιδιά που έχουν απομείνει ως μαθητές, στα κτίρια που έφτιαξαν οι μεγάλες ευεργέτες  όπως ο Τοσίτσας ,Μπενάκης  και Αβέρωφ ενώ γίναμε δεκτοί στο προξενείο από τον Έλληνα Πρόξενο όπου είχαμε μακρά συζήτηση.

Συγκινητική η στιγμή που επισκέφθηκα το γηροκομείο με τους ελάχιστους Αλεξανδρινούς γέροντες που πλέον προσπαθούν να επιβιώσουν σε αυτό.

Ένας Ελληνισμός που συρρικνώθηκε επικίνδυνα και που συρρικνώνεται συνεχώς και έχουμε ιερό καθήκον να τους σταθούμε!

Είμαστε υπερήφανοι που μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξίδι, το οποίο συνεχίζεται και στους υπόλοιπους συλλόγους και φορείς του Καΐρου.

Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας μας σημάδεψε ενώ η πόλη συνολικά μας μάγεψε με το Ελληνικό αποτύπωμα της 2000 χρόνια τώρα!