Ευχαριστώ θερμά το pontosnews.gr για τo αφιέρωμα στο Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού που θα παρουσιάσουμε στις 11/01

Ευχαριστώ θερμά το pontosnews.gr για τo αφιέρωμα στο Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού που θα παρουσιάσουμε στις 11/01 990 560 Γιάννης Κωνσταντάτος

Το ημερολόγιο έγραφε 1922, ακριβώς 100 χρόνια πριν, όταν στην περιοχή Χασάνι –που κατά τραγική ειρωνεία όφειλε το όνομά της σε έναν Τούρκο μπέη ονόματι Χασάν– Πόντιοι και Θράκες πρόσφυγες, κυρίως αστοί, ξεκίνησαν να στήνουν τη ζωή τους από το μηδέν.

Και αν το όνομα σήμερα δεν λέει πολλά, σίγουρα δεν υπάρχει κανείς που δεν γνωρίζει το Ελληνικό – περί αυτού ο λόγος.

Στη βόρεια πλευρά του Χασανίου το κράτος παραχώρησε οικόπεδα. Το 1928 η περιοχή είχε 267 κατοίκους και την επόμενη διετία με δύο βασιλικά διατάγματα δημιουργήθηκαν δύο κοινότητες, των Κομνηνών και του Ελληνικού.

Το 1936 με διαταγή του Μεταξά έγινε μετεγκατάσταση ώστε να δημιουργηθεί ο διάδρομος του αεροδρομίου, και ο συνοικισμός των Σουρμένων άρχισε να παίρνει τη σημερινή του μορφή, αλλά και όνομα από την ιστορική πατρίδα.

Συνυφασμένο με τους Πόντιους είναι λοιπόν το Ελληνικό, όπως και η γειτονική Αργυρούπολη που πλέον αποτελούν έναν ενιαίο δήμο. Τώρα όμως φιλοδοξία είναι να γίνει και κέντρο του παγκόσμιου ποντιακού ελληνισμού, χάρη στο «Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων».

Το μεγαλεπήβολο αυτό έργο πρόκειται να παρουσιαστεί την Τρίτη 11 Ιανουαρίου σε μία εκδήλωση όπου θα παραβρεθούν μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ PONTOSNEWS.GR