2η μέρα της επίσκεψης μας στις ΗΠΑ στις Εκδηλώσεις του συλλόγου Ποντίων της Βοστώνης

2η μέρα της επίσκεψης μας στις ΗΠΑ στις Εκδηλώσεις του συλλόγου Ποντίων της Βοστώνης 990 560 Γιάννης Κωνσταντάτος

2η μέρα της επίσκεψης μας στις ΗΠΑ στις Εκδηλώσεις του συλλόγου Ποντίων της Βοστώνης

Τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής μας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, φιλοξενούμενοι των Ποντιακών Σωματείων επισκεφθήκαμε την Βοστώνη, όπου ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Παναγία Σουμελά, πέραν των εκδηλώσεων, την επίσκεψη στο προξενείο και του δείπνου που μας παρέθεσε, μας έκανε την τιμή να επισκεφθούμε το Ναυτικό Μουσείο της Βοστώνης όπου είχαμε μια ιδιωτική ξενάγηση από την διευθύντρια του Μουσείου και μάθαμε μία εκπληκτική ιστορία.

Η ναυαρχίδα του αμερικανικού στόλου, η οποία κατασκευάστηκε στη Βοστώνη το 1816, έπλεε ανοιχτά των Ψαρών το 1824 πραγματοποιώντας τη διαδρομή μεταξύ Σμύρνης και Σπετσών. Εκεί ξαφνικά συνάντησε ένα βαρκάκι που μέσα είχε ένα εξάχρονο αγόρι, τον Γιώργο Συριάνη, τον οποίο και περισυνέλλεξε. Το μικρό αγόρι το είχε βάλει κρυφά η μητέρα του σε μία βάρκα που έσπρωξε στα ανοιχτά την ώρα που γινόταν η καταστροφή των Ψαρών από τους Τούρκους.

Το εξάχρονο αγόρι ουσιαστικά υιοθετήθηκε από το αμερικάνικο πλήρωμα της ναυαρχίδας και έμελλε αυτό το μικρό αβοήθητο παιδί, τα επόμενα 60 χρόνια να υπηρετήσει στο αμερικανικό ναυτικό, να γίνει αξιωματικός στο συγκεκριμένο σκάφος, να φτάσει στα υψηλά κλιμάκια και να γίνει εκπαιδευτής των νέων Αμερικανών ναυτικών.

Σήμερα τιμάται από τους Αμερικανούς ως ο κορυφαίος Αμερικανός ναύτης ενώ στο όνομα του υπάρχει σχετικό βραβείο το οποίο λαμβάνουν οι απόφοιτοι από τη σχολή πυροβολικού.

Να σημειωθεί ότι είναι αυτός που εκπαίδευσε γενιές και γενιές Αμερικανών ενώ στο πλοίο αυτό, το 1827, επιβιβάστηκε ο Κωνσταντίνος Κανάρης και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, καθώς στο πλαίσιο της συνεργασία της επαναστατημένης τότε Ελλάδας με τις αμερικανικές δυνάμεις, λαμβάναμε όπλα και πολεμοφόδια από τους Αμερικάνους.

Στο καράβι υπάρχουν οι υπογραφές του Κανάρη και του Κολοκοτρώνη στα ημερολόγια του πλοίου αλλά και η περιγραφή που κάνει ο Ναύαρχος για τους δύο ήρωες της ελληνικής επανάστασης, που δήλωνε εντυπωσιασμένος από το παρουσιαστικό τους και κυρίως το φλογερό τους πάθος και την αγωνιστικότητα τους. Το πλοίο αυτό βοήθησε πολύ στην επανάσταση και έχει συνδεθεί με την ιστορία του ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ φέρει ανεξίτηλο το σημάδι του Έλληνα ναύτη από τα Ψαρά, του εξάχρονου αγοριού που γλίτωσε από τη σφαγή και έμελλε να γίνει ο σπουδαιότερος Έλληνας και Αμερικανός ναύτης που υπηρέτησε ποτέ!

Είχαμε δε την τιμή να είμαστε οι πρώτοι Έλληνες που υπογράψαμε το βιβλίο επισκεπτών στον χώρο που φυλάσσεται το ημερολόγιο και δεν το είχαν εκθέσει ποτέ ξανά στο κοινό.

Ένα μικρό βίντεο που αξίζει να δείτε όλοι!